Compacte binnensteden en de corona-crisis

Skyline Delft

Het lijkt alweer een hele tijd geleden, het voorjaarscongres van de @Retailagenda van 9 maart. Velen van ons nog wat ongemakkelijk elleboog-groeten gevend en wat lacherig over het virus dat Brabant vooral in zijn greep had.

Intussen is de ernst van deze crisis bij de meesten van ons wel geland en in onze directe omgeving keihard binnengekomen. Van thuiswerken en tegelijkertijd schooljuf en -meester spelen (geen combinatie) tot angst voor het welzijn van naasten.

Daarbij komt dan ook nog de zorg of inkomsten wel binnen blijven komen terwijl de kosten toch echt door blijven lopen. Geruststellende woorden van ons kabinet moeten nog wel waargemaakt worden. Voor veel ondernemers is het nog maar afwachten of ze de crisis heelhuids doorkomen. Klanten blijven weg of zeggen opdrachten af, nieuwe klanten benaderen gaat toch echt niet via telefoon of beeldbellen, al helemaal niet als je weet dat zij nu ook in de overlevingsstand staan.

In onze binnensteden is het stil geworden. Grootwinkelbedrijven sluiten de deuren, ook om hun personeel te beschermen. Rondom supermarkten, drogisterijen en andere verschaffers van eerste levensbehoeften is nog wel reuring, maar daarbuiten is het openhouden van je zaak zinloos. Gelukkig ontstaan ook nieuwe initiatieven om te kunnen blijven bestaan; binnenstad Deventer was supersnel in de lucht, ook andere steden haken aan op dit idee.

Duidelijk is al wel dat, mochten we straks weer langzaam terug kunnen keren naar normaal, het niet meer wordt zoals het was. Veel ondernemers in de retail en horeca hadden na de vorige crises nog onvoldoende kans gehad nieuwe reserves op te bouwen. Als ze dit al overleven is de kans groot dat de vóór deze crisis ingezette terugtrekkende beweging uit kleine en middelgrote steden vol gas wordt versneld. Grote ketens voorop, waarmee het voor lokale ondernemers nog lastiger wordt.

Alle bevindingen van 9 maart zijn nog steeds terecht, oproepen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met #LokaleTransformatie zijn dat ook. Maar nog urgenter dan ze al waren. Natuurlijk is iedereen nu druk met noodzakelijke acties voor de korte termijn. Laten we alleen niet wachten tot het leven weer normaliseert, maar deze komende weken gebruiken om keihard aan de slag te gaan. Dan is het maar met Whatsapp, Facetime, Teams, Zoom of whatever. Dus hierbij een oproep aan alle wethouders, alle gedeputeerden, alle centrummanagers en ondernemersverenigingen. Kijk wat je nu al kunt organiseren om je binnenstad of winkelgebied klaar te maken voor straks.

Wij als Vierders helpen de binnensteden van Hengelo en Deventer. Dat doen we samen met de betrokkenen in deze steden, gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren. Samen maken we concrete plannen voor transformatie, 1:1 en in nieuwe samenwerkingen. Dat komen we graag ook bij uw binnenstad doen. Vierders helpt.

terug naar nieuwsoverzicht

ZO BEREIKT U ONS

Vierders biedt complete vastgoedoplossingen; wij delen onze kennis en ervaring graag met u.
Meer weten over onze werkwijze en de mogelijkheden, neem dan contact met ons op en ontdek onze toegevoegde waarde!

Bedankt! We nemen spoedig contact met u op.
Er ging iets niet goed. Probeert u het nog eens of bel ons.
Naar boven

Draai je telefoon voor de optimale beleving